An Pierlé Quartet

De coronamaatregelen hebben ook op deze tournee een stevige impact gehad. Oorspronkelijk zou die starten rond de release van ‘Wiga Waga’, in januari. De meeste concerten werden verplaatst naar mei, juni en september. Onderaan deze pagina vind je de nog resterende concerten terug.

Een knetterende mix op de wip tussen pop, jazz en experiment

Het An Pierlé Quartet is een versmelting van het jonge jazzduo SCHNTZL met singer-songwriter An Pierlé en muzikant-producer Koen Gisen. Ze verkennen elkaars werelden met een verfrissende openheid. Zoals je al kon horen tijdens Bel Jazz Fest brengt het kwartet veelzijdige experimentele popmuziek met een twist, die zich strekt van serene en open landschappen naar expressieve Brechtiaanse cabaret-fun, met een gezonde dosis noise en trompetgeschal versmolten met psychedelisch grooves. 

(c) Isadora Gisen

An Pierlé zang, piano, trompet
Hendrik Lasure synthesizer, loops
Koen Gisen basklarinet, saxofoon, gitaar
Casper Van de Velde drums

An Pierlé maakte haar opgemerkte entrée als finaliste van Humo’s Rock Rally 1996. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de Belgische muziek, een artieste die resoluut haar eigen koers volgt. In 2017, tijdens een residentie in het Gentse SMAK, tastte ze haar grenzen af met toevalligheden en improvisatie. Hendrik Lasure en Casper Van de Velde, die op dat moment hun eerste album opnamen bij Koen Gisen, werden al snel nieuwe kompanen.

In 2018 kreeg het kwartet de vraag om muziek te maken voor de voorstelling ‘Sylvia’, onder de koepel van Théâtre National. De vier ontwikkelden een heel eigen taal, een soort van experimentele pop die een smeltkroes is van ideeën en stijlen. Jazz, pop, cabaret, improvisatie; ze kwamen allemaal samen in een opvallende mélange. Die stond aanvankelijk ten dienste van een voorstelling, maar gaan ze nu verder uitdiepen. Pierlé’s composities zijn bewust compleet open gelaten voor experiment en improvisatie, maar nemen je ook bij de hand door de duidelijke vastheid en hooks in de melodieën. 

Pierlé neemt natuurlijk plaats achter de piano en zingt, maar ze waagt zich ook aan trompet. Lasure gebruikt zijn synth als klankgenerator en speelt met ritmische loops, terwijl Van de Velde inzet op verbeelding en kleurrijke ritmes. Sluitstuk en wild card van de band is multi-instrumentalist Koen Gisen, op sax, basklarinet en gitaar. Dit wordt geen klassieke jazz, maar de eclectische muziek is wel doordrongen van de geest ervan: vrijheid en dialoog. Het kwartet stelt bovendien een nieuw album voor!

LINKS
https://www.facebook.com/anpierlemusic/

PERS
“Onderweg is het An Pierlé’s soundtrack die het raadselachtige van Plaths psyche in de verf zet. Haar kwartet geeft ‘Sylvia’ nu eens een opzwepend ritme, later een melancholische toets en uiteindelijk een rauw orgelpunt.” – Cutting Edge

“De enige die een An Pierlé plaat kan maken, is An Pierlé.” – Dansende Beren

RECENSIES, ARTIKELEN
Interview De Standaard
Interview De Morgen
Recensie Wiga Waga (De Standaard)
Recensie Wiga Waga (Luminous Dash)
Recensie Wiga Waga (Jazzenzo)
Recensie Wiga Waga (Damusic)
Recensie Wiga Waga (Jazz & Mo’)
Recensie Wiga Waga (Jazzaround)
Recensie Wiga Waga (MusicZine)
Recensie Wiga Waga (Het Belang van Limburg)
Artikel HUMO
Single review “Unreal 2” (Indiestyle)
Recensie livestream (MuzicZine)

CONCERTDATA