Aspen Label Night

2 mei 2020

Brede waaier voor fijnproevers

Geen band deze keer, maar een label. Aspen Edities is een klein, onafhankelijk platenhuis dat zich op de kaart gezet heeft met prachtig vormgegeven releases. De muziek daarop beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaagse klassiek, pop- of folkinvloeden, en elektronica. Deze label night combineert vaste waarden van het label met extra combinaties van muzikanten die aan het label gelinkt zijn.

ASPEN EDITIES

Aspen Edities werd opgericht door muzikanten Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum, samen met schrijfster Sanne Huysmans. Ze geven naar eigen zeggen ‘integrale muziek’ uit, muziek die buiten traditionele genrehokjes valt. De projecten waar Aspen mee samenwerkt kiezen op koppige wijze een geheel eigen pad. En die ambitie levert op: de releases worden steevast enthousiast onthaald in binnen- en buitenland, en zopas kreeg het album van het kwartet Porous Structures nog de Klara Award voor de beste Belgische jazz cd van 2019.

VEDER

(c) Hans van der Linden

Hoe dynamisch en veelzijdig het muzikantschap van euphoniumspeler Niels Van Heertum zich ook ontwikkelt, in zijn diep persoonlijke projecten zoekt hij rust en eenvoud op. Dat blijkt ook bij Veder, zijn akoestisch kwartet. In deze groep krijgt Van Heertum het gezelschap van vaste kompaan Ruben Machtelinckx (gitaar) en een karaktervol blazerspaar: Joachim Badenhorst (rieten) en Eivind Lønning (trompet). Veder bracht in 2017 debuutalbum evergreen uit. Deze tournee gaat gepaard met de release van hun tweede album.

Veder brengt subtiel gelaagde composities die door het viertal vrank en vrij worden omspeeld. Andere stukken worden op het moment zelf gecomponeerd, maar klinken even helder en hecht. Het lijkt regelmatig alsof inspiratie gezocht wordt bij de natuur: de muziek vloeit en stroomt, heeft een markante openheid die weldadig aanvoelt en toch voor de nodige prikkels zorgt. Het is muziek om geduldig op je te laten inwerken, geen instant sugar rush.

Joachim Badenhorst klarinet, basklarinet
Eivind Lønning trompet
Niels Van Heertum euphonium
Ruben Machtelinckx gitaar, banjo

Het eerste deel van de avond wordt ingevuld met Veder of een ander project dat een nieuwe release voorstelt. Het tweede luik van de avond wordt ingevuld met een aantal wisselende bezettingen, met extra muzikanten die het label bevolken. Die specifieke bezettingen volgen binnenkort!

LINKS
https://aspenedities.com/

PERS
Als het geraas is gaan liggen zal deze kleine, maar met liefde, creativiteit en persoonlijkheid samengestelde catalogus nog altijd overeind staan als een weldoende oase voor nieuwsgierige oren en ogen.” – Enola Magazine

“Op het door Koen Gisen in de Gentse La Patrie opgenomen ‘Evergreen’ is in alle stilte een natuurkracht aan het werk. Van Heertum & co. claimen eigen ruimte en vullen die naar eigen believen in. Minstens zo opvallend is de emotionele rijkheid die dit album kenmerkt : er is het zachte ontluiken bijvoorbeeld, net als het fluisteren van woorden. Maar wat een poëtische zeggingskracht. Wat deze tijdloze klankenwereld allemaal oproept, gaat vér voorbij het zegbare. Ontdek het, koester het als een geheim.” – Written In Music

 

CONCERTDATA

Aspen Label Night NONA, Mechelen
Aspen Label Night C-mine, Genk
Aspen Label Night CC de Meent, Alsemberg
Aspen label Night Flagey, Elsene Tickets
Aspen Label Night Handelsbeurs, Gent
Aspen Label Night 30CC La Conserve, leuven
Aspen Label Night KAAP / Oostende, Oostende
Aspen Label Night De Casino, Sint-Niklaas
Aspen Label Night Rataplan, Borgerhout
Veder (UITVERKOCHT) Muziekcentrum De Bijloke, Gent Tickets