Double bill: Kreis / Thunderblender

Tussen mijmerende weemoed en verrassende spanning

Het jonge trio Kreis zit op de wip tussen lyrische jazz, mijmerende kamermuziek en het suggestieve van filmmuziek. Zachtmoedig en melancholisch verkennen ze de grenzen van compositie en improvisatie. Thunderblender speelt vernuftige, moderne jazz vol emotie en contrasten. Ze bewegen voortdurend tussen orde en tumult, vrijheid en strakheid, tussen heftige grooves en fragiele intimiteit.

Kreis

(c) Thomas Geuens

Stan Maris accordeon, composities
Benjamin Hermans rieten
Kobe Boon contrabas

Dansende Beren schreef over Askr (2019), het debuutalbum van Kreis: “Te situeren tussen zachtaardig jazzgefriemel, meesterlijk gedoseerde improvisatie en prachtig intimistische breekbaarheid aangelengd met een fraaie dosis poëzie.” De muziek is verwant aan de folktradities uit het Hoge Noorden, maar combineert dat met elegante kamermuziek en jazz-via-omwegen.

Dit is geen trio van de shock and awe-tactiek, geen eenheid die je meteen achterover kegelt met technische hoogstandjes of dik aangezette ideeën en emoties. Integendeel, het is net een band die stapvoets onder de huid kruipt, stilletjes binnensluipt om vervolgens z’n kleine weerhaakjes los te laten en de luisteraar consequent onder te dompelen met voldoende reliëf om weg te kunnen blijven van wollige melancholie. 

Stan Maris, Kobe Boon en Benjamin Hermans zijn stuk voor stuk muzikanten die zich als nomaden langs verschillende stijlen en invloeden begeven, zijn bijzonder actief in de Belgische jazzscene en kan je kennen van o.m. Steiger, The Milk Factory, Meriem of Mòs Ensemble. Kreis stelt tijdens deze tournee zijn tweede album Embla (Bwaa label) voor. Klik hier om te luisteren/bestellen.

LINKS

https://www.facebook.com/Kreisjazz/
http://www.kreisband.com/

PERS
“Het genot zit bij Kreis in de eindeloze nuances. Denk ook niet zomaar dat het één en al melancholie is wat de klok slaat. (…) Net zoals in de Noorse mythologie de Wereldboom, een es (of in oud-noors een ‘askr’), negen werelden verbond, zo komt in de muziek van Kreis heel veel moois samen. Een heerlijk debuut.” – Jazz & Mo’

Met weemoed, fijnzinnig samenspel, trance, en een bedwelmende cadans als ingrediënten gaat dat ongetwijfeld nog meer fraaie resultaten opleveren. Maar blijf vooral ook even rondhangen in het nu en pik de band mee terwijl hij zijn kunst nog volop aan het verfijnen is. Het is een mooi verhaal om te volgen.” – Enola Magazine

“Je krijgt geen demonstratie van vingervlugheid of gepoch met virtuositeit en snelheid, wat je wel krijgt is ruimte en tijd. Zes minuten “ik-tijd” om je gedachten even te resetten en mentaal bij te tanken.” – Luminous Dash over single “Vé”

 

Thunderblender

(c) Sophie Saporosi

Sam Comerford tenor- en bassaxofoon
Hendrik Lasure piano
Jens Bouttery drums, elektronica 

Thunderblender heeft een door en door Europees geluid, maar laat zich graag inspireren door hedendaagse muziek en Amerikaanse grootheden als Tim Berne en Henry Threadgill. Ze doen inspiratie op bij de meesters van het experiment en geven er vervolgens een eigen draai aan.

Elk van de drie leden zorgt bovendien voor een bijzondere insteek: bandleider Sam Comerford bespeelt naast tenorsaxofoon ook de zeldzame bassaxofoon, een kolossaal instrument met een onwaarschijnlijk stoombootgeluid. Hendrik Lasure is vrij om het volledige bereik van de piano in te zetten en maakt bovendien gebruik van live sampling. Jens Bouttery, tenslotte, vult zijn drumkit aan met een bas-synthesizer, en fungeert zo als eenmans-ritmesectie.

Thunderblender won een paar jaar geleden de Toots Thielemans Award, terwijl Comerford op het prestigieuze Tremplin Jazz d’Avignon concours verkozen werd tot beste instrumentalist. Comerford maakt ook deel uit van het internationale kwintet Aerie en Hendrik Lasure warm bad. Lasure zelf is dan weer bekend van o.a. SCHNTZL en het An Pierlé Quartet. Jens Bouttery is actief met Hi Hawaii, Les Chroniques de l’Inutile en Jef Neve’s ‘Spirit Control’. Thunderblender nam zijn debuutalbum Stillorgan op met Koen Gisen. Het verschijnt op 11 september op het WERF-label. Klik hier om te luisteren/bestellen.

LINKS
https://samcomerford.com/

PERS
The evident chemistry between Comerford, Lasure and Bouttery results in intricate, adventurous play that’s never predictable. (…) Gutsy yet melodic, rhythmically complex yet grooving, there’s plenty to admire in this fine debut.” – All About Jazz over debuut-EP Last Minute Panic

“Het is een plaat die maar met mondjesmaat z’n geheimen prijsgeeft, maar die je – eenmaal ze onder je huid zit – niet zomaar los laat. Een sterk debuut dat een trio laat horen dat heel wat in zijn mars lijkt te hebben. Ontroerend en meeslepend – Stillorgan is ongetwijfeld een van de best Belgische debuutplaten van dit jaar.” – Enola Magazine over Stillorgan

 

REVIEWS, ARTIKELS,…
Liever live 1 (Knack)
Liever live 2 (Knack)
9 tips voor Bandcamp Friday, met o.a. Kreis (Focus Knack)
Hendrik Lasure winnaar Sabam Jazz Award (VI.BE)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Enola Magazine)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Dansende Beren)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Jazz’halo)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Damusic)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Luminous Dash)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Writteninmusic)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (Rootstime)
Recensie Kreis – ‘Embla’ (MusicZine)
Interview Thunderblender (Time Out, Radio 1)
Interview Thunderblender (BRUZZ)
Interview Thunderblender (Luminous Dash)
Interview Thunderblender (Musiczine)
Interview Thunderblender (Writteninmusic)
Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (The Irish Times)
Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (Luminous Dash)
Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (Damusic)

Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (Enola Magazine)
Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (Writteninmusic)
Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (Jazz’halo)
Recensie Thunderblender – ‘Stillorgan’ (MusicZine)
Preview Kreis – ‘Vé’ (Luminous Dash)
Preview Thunderblender – ‘Movin’ On!’ (Luminous Dash)
Aankondiging tournee (Writteninmusic)
Aankondiging tournee (Jazz’halo)
Radiospot tournee Klara

CONCERTDATA