(c) Bram Goots

Swingen met muziek én beeld

Met zijn nieuwe project, de bruisende voorstelling 12 12, gaat Bruno Vansina op zoek naar de interactie tussen beeld, locatie en geluid. Op welke manier kleuren ze elkaar en hoe bepaalt de plaats waar gemusiceerd wordt de keuzes van een muzikant? In dit multimediale concert kom je te weten hoe inventief de interactie kan worden.

De band trok een heel jaar op muzikaal avontuur. Elke maand namen de muzikanten hun instrumenten mee naar een bijzondere  plek: een schaatsbaan, autosnelweg, velodroom of kermis. De uitdaging: samenspelen met de locatie.  De camera registreerde de muziek, de geluiden, de gebeurtenissen. Elke maand leverde een kortfilm op, met als optelsom een muzikaal beeldverhaal in 12 hoofdstukken. Nu trekken de muzikanten naar de zalen met hun beelden en indrukken. Kan je dat, een locatie vertalen in muziek? En wat gaat er veranderen in die zalen?

Initiatiefnemer van 12 12 is Bruno Vansina: hij is het meest bekend door zijn werk in de blazerssectie van Flat Earth Society (FES), maar speelde ook bij o.a. Ewout Pierreux Quintet, Rebirth Collective en Scoreman. De afgelopen jaren organiseerde hij een aantal bijzondere projecten, zoals het 16-koppige Vansina Orchestra, ‘Maité, Het Meisje En De Vogel’ (schimmenspel met muziek van Martin Denny) en Orchestra Exotica.

Met Benjamin Sauzereau (Les Chroniques de l’Inutile, Hendrik Lasure warm bad) haalde Vansina een van de meest originele gitaristen van het moment aan boord. De sterke jonge bassist Cyrille Obermüller (HAST,…) is in geen tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische jazzlandschap. Percussionist Falk Schrauwen (Echoes of Zoo), nog zo’n aanstormend talent, zorgt voor extra ritme en kleur, en met de alomtegenwoordige Teun Verbruggen als ritmische motor van het kwintet kan deze samenwerking alleen maar leiden tot een creatieve weelde.

*** Het leverde in 2020 al een album op, maar Vansina werkte intussen aan een remix van die studio-opname (Indoor) en doet er in een beweging een album bovenop met de originele buitenopnames (Outdoor) op de 12 locaties. Indoor en Outdoor zullen in beperkte oplage verschijnen en beschikbaar zijn tijdens de komende concerten! Je kan ook luisteren via zijn Bandcamp-pagina!

 

 

 

 

 

 

 

Deze tournee is een coproductie van JazzLab en deSingel.

Bruno Vansina saxofoon, composities en artistiek concept
Benjamin Sauzereau gitaar
Cyrille Obermüller contrabas
Falk Schrauwen percussie
Teun Verbruggen drums

Kim Vreys video
Roel Snellebrand geluid


PERS / ARTIKELS

Aankondiging tournee in Knack (Liever Live)

“Met 12 12 — het verschijnt ook met twaalf verschillende versies van het artwork — levert het Bruno Vansina Quintet een album of dat ook los van de premisse — de invloed van de locatie op de nummers — weet te bekoren. De twaalf nummers laten een swingende, gerodeerde band horen die weet van welk hout pijlen maken. Het is een debuutalbum dat vooral doet verhopen dat dit vijftal het hier niet bij zal laten.”Enola Magazine

“De nummers zijn doordrenkt van hints die de fantasie voldoende prikkelen om mentaal zelf een bijhorende locatie voor de geest te halen. Desalniettemin is het even amusant om de video’s te bekijken of – nog beter – om het live te horen en er beelden bij te zien.”Damusic

“Kijk, luister en ontdek zelf. Twaalf taferelen in totaal, geïllustreerd door evenveel onderscheiden muziekjes, gehuld in twaalf verschillende hoezen! Verzamelaars zijn dus gewaarschuwd. Voor de JazzLab tournee die momenteel loopt, nemen ze een extra videast mee die live beeldmateriaal monteert tot een soms uiterst abstract achtergronddecor. Twaalf “tableaux vivants” en op die manier jazz als multimedia spektakelvorm.”Jazz’Halo

“Wassalon Wetteren levert achtergrondsound voor nieuwe videoclip Bruno Vansina Quintet” – ‘12 12′ in HLN! 


CONCERTDATA