Backback & Don Kapot: een fantastisch een-tweetje

Vanaf 4 december beginnen we aan onze laatste tournee van 2021, een double bill met twee kanonnen van de Belgische jazz: Backback en Don Kapot. Twee trio’s die een potige variant spelen die regelmatig naar andere werelden en stijlen lonkt, maar dat doen op een heel eigen manier.

Het Gentse Backback – gitarist Filip Wauters, saxofonist Marc De Maeseneer en drummer Giovanni Barcella – bestaat intussen zo’n twee decennia en brengt met Deuk z’n vijfde album uit. Het is een hommage aan de grootste componist uit de jazzgeschiedenis: Duke Ellington. Ze kozen een dozijn stukken uit ’s mans gigantische discografie en zetten die helemaal naar hun hand. Ellington teruggebracht naar de essentie, met die vertrouwde potige, sobere en sensuele sound. Knack was al helemaal mee: “Geen greatest hits, maar deep cuts (…) een rijk opwindend gevarieerd album.” Het album staat vanaf 01.12 op alle digitale kanalen. In het voorjaar verschijnt ook een vinylversie.

Don Kapot is een jonge, gretige band die in geen tijd een knoert van een reputatie opgebouwd heeft. Hun sound is van de fysieke, opzwepende soort. Drummer Jakob Warmenbol, bassist Giotis Damianidis en baritonsaxofonist Viktor Perdieus bouwen verder op het werk van Tony Allen, Fela Kuti en Kologbo. Hun composities starten van improvisaties en combineren de energie en vrijheid van de  freejazz met de totale trance van de beste dansmuziek. Je hoort o.m. werk uit hun album Hooligan (WERF Records). Dansende Beren: “Debuutplaat Hooligan getuigt van een brede waaier aan invloeden, creatieve virtuositeit en een stevige dosis rock-’n’-roll en zelfrelativering.”

De tournee start op 04.12 in Muziekclub N9 (Eeklo), daarna volgen deze zalen:
09.12 CC Casino – Koksijde
11.12 CC Ter Vesten – Beveren (enkel Backback)
15.12 Handelsbeurs – Gent
18.12 kunstencentrum nona – Mechelen
19.12 KAAP – Oostende
21.01 Flagey (Brussels Jazz Festival- Elsene (enkel Don Kapot)
27.01 CC Strombeek (Wunderkammer Festival) – Strombeek (enkel Backback)