(c) Benoît Van Maele / Don Kapot

BACKBACK

*** LEES ONZE Q&A MET FILIP WAUTERS ***

Backback is een flamboyant Gents trio dat de zone tussen jazz, rock en potige grooves verkent. De muzikanten kan je kennen van Het Zesde Metaal, Lady Linn, Moker en talloze andere bands. De stevige riffs van Filip Wauters en de ronkende sax van Marc De Maeseneer gaan naadloos samen met het even genuanceerde als tomeloze spel van meesterdrummer Giovanni Barcella. Nu brengt Backback een ode aan de indrukwekkende muzikale carrière van Duke Ellington.

Hij was  een vernieuwer die een brug sloeg tussen de blues en de avant-garde, met dansmuziek voor de Cotton Club, suites en langere composities die meer aanleunen bij hedendaagse klassieke muziek, talloze opnames voor kleinere bezettingen en solo piano werk. Backback gaat aan de slag met een selectie uit zijn minder bekend werk, waarbij de bigband-arrangementen plaats ruimen voor de essentie, en dit met de beproefde no-nonsense aanpak en potige sound die we van Backback gewoon zijn.

Tijdens de tournee stelt de band zijn vijfde album voor: Deuk, met verborgen parels uit het Ellington oeuvre. Knack was alvast laaiend enthousiast: “Geen greatest hits, maar deep cuts (…) een rijk opwindend gevarieerd album.”

Filip Wauters gitaar
Marc De Maeseneer – sax
Giovanni Barcella drums

WEBSITE
https://www.backback.be/ 

PERS
Recensie Deuk (De Standaard)
Recensie Deuk (JazzHalo)
Recensie Deuk (Enola Magazine)
Recensie Deuk (Luminous Dash)
Recensie Deuk (Rootstime)
De keuze van Klara 
Live verslag N9 (MusicZine)
Live verslag N9 (Luminous Dash)
Knack tipt: Liever Live
Artikel: Backback stript de bigbandjazz van Duke Ellington tot trioformaat (BRUZZ)
Concertverslag Backback (Luminous Dash)

PODiumCAST Ter Vesten januari 2021 (deel 1)
PODiumCAST Ter Vesten januari 2021 (deel 2)DON KAPOT

Opnieuw een trio waar de gensters vanaf spatten. Don Kapot, dat is groove, groove en nog eens groove. Van de fysieke, opzwepende soort. Drummer Jakob Warmenbol en bassist Giotis Damianidis speelden o.m. bij Oghene Kologbo’s Worrld Squad, een Afrobeat-sensatie uit Brussel. Samen met baritonsaxofonist Viktor Perdieus bouwen ze verder op het werk van Tony Allen, Fela Kuti en Kologbo. Hun composities starten van improvisaties en combineren de energie en vrijheid van de  freejazz met de totale trance van de beste dansmuziek.

Krachtig en hypnotiserend: Don Kapot is niet minder dan een groovemachine, nu al een sensatie door zijn opzwepende concerten, aanstekelijke humor en kleurrijke releases. Ze stellen hun album Hooligan (WERF Records) voor, dat meteen getrakteerd werd op ★★★½ in HUMO.


Viktor Perdieus sax
Giotis Damianidis bas
Jakob Warmenbol drums

WEBSITE
https://www.facebook.com/donkapotband

PERS
Recensie ‘Hooligan’ (De Standaard)
Recensie ‘Hooligan’ (HUMO)
Recensie ‘Hooligan’ (Dansende Beren)
Recensie ‘Hooligan’ (Written In Music)
Recensie ‘Hooligan’ (Jazzhalo)
Live verslag N9 (MusicZine)
Live verslag N9 (LuminouDash)
Interview HUMO
Artikel: We’ve learned to be less polite in our music (BRUZZ)


CONCERTDATA