© Pascal Garnier


UPDATE: de tournee van het Lara Rosseel Quintet krijgt een heel mooi staartje. Wanneer twee vergelijkbare netwerken uit twee landen de handen in elkaar slaan, dan kunnen er immers spannende dingen ontstaan. JazzLab ging zo de samenwerking aan met Knutpunkt (Zweden) om een uitwisseling van muzikanten op te zetten, met een buitenlandse tournee als resultaat. Het Lara Rosseel Quintet springt in januari met een hele hoop instrumenten in een busje naar het Noorden voor een workshop en concerten in jazzclubs in Halmstad, Lidköping, Vänersborg, Lerum, Partille en Helingsborg. Deze tournee wordt mede mogelijk gemaakt door EJN’s nieuwe initiatief, de Green Pilot Tours en krijgt in mei nog een vervolg, wanneer de Zweedse zangeres Hannah Tolf hier op tournee gaat met The Milk Factory.

Met de steun van Europe Jazz Network, Knutpunkt, Inside Jazz. #EJNgreentour

 

Begin 2020 was Lara Rosseel dé verrassing van de Belgische jazzscene. Met een album dat ze uitbracht had in eigen beheer (De Grote Vrouw) veroverde ze plots zaal na zaal. Maar eigenlijk niet verwonderlijk: die band zorgde voor een weelderige kleur en de composities van Rosseel, die regelmatig doordrongen zijn van exotische invloeden balanceren op die benijdenswaardige grens tussen mysterie en  herkenbaarheid. Muziek die het niet moest hebben van pocherige gymnastiek, maar een luid kloppend hart op maat van een breed publiek.

Nu zet Rosseel die veroveringstocht verder met een jong kwintet en een nieuw repertoire waarmee ze al die troeven weer een nieuwe wending kan geven. Houvast én fantasie staan centraal in rijke arrangementen, intieme uitweidingen en fijne klankschilderijen. Ze neemt zelf het fundament van de composities voor haar rekening, met de organische soul die haar eigen is. Trompettist Sam Vloemans (Cargo Mas, Bram Weijters’ Crazy Men) is al net zo thuis in jazz die lonkt naar exotische oorden. Gitarist Vitja Pauwels (Bombataz, warm bad, Naima Joris) is een van de opvallende jonge stemmen van het moment, een gitarist van wonderlijke texturen, terwijl Sep François (The Colorist Orchestra), ooit via JazzLab op tournee met Ifa Y Xango, zorgt voor ongewone klanken met vibrafoon/percussie. Wild card is percussionist Angelo Moustapha, het sluitstuk van deze tot de verbeelding sprekende line-up.

Het nieuwe album Hert verscheen in het voorjaar van 2022 bij WERF Records. Hieronder vind je alvast wat enthousiaste recensies.

Lara Rosseel bas, composities
Vitja Pauwels gitaar
Sep François vibrafoon, percussie
Sam Vloemans trompet, bugel
Angelo Moustapha drums


WEBSITE
https://lararosseel-be.webnode.nl/

PERS
Interview De Standaard
Interview in Music Matters (Klara)
Interview VI.BE
Interview in Time Out (Radio 1)
Interview #womentothefore (Jazz’Halo)
Tournee getipt in Lieve Live (Knack)
Albumrecensie Hert (Knack)
Albumrecensie Hert (De Standaard)
Albumrecensie Hert (Dansende Beren)
Albumrecensie Hert (Jazz’Halo)
Albumrecensie Hert (Le Soir)CONCERTDATA

Lara Rosseel Quintet-tournee Zweden ,
Lara Rosseel Quintet-tournee Zweden ,
Lara Rosseel Quintet-tournee Zweden ,
Lara Rosseel Quintet-tournee Zweden ,
Lara Rosseel Quintet-tournee Zweden ,
Lara Rosseel Quintet-tournee Zweden ,