
Verhalen en impressies uit vluchtelingenkampen verwerkt in een creatieve, uitdagende voorstelling met muziek, woord en beeld.
** BEKIJK HIER DE LESMAP BIJ DE VOORSTELLING **
‘Le Ravage d’Ali Baba’, een performance rond verhalen van vluchtelingen, ging voor het eerst op tournee in december 2019 en januari 2020. Nu komt er een vervolg, met een herneming als schoolvoorstelling. Deze co-productie brengt prikkelende stijlen – een amalgaam van improvisatie, elektronica en filmische muziek – samen met exclusief beeld- en tekstmateriaal, en koppelt het aan een sterk maatschappelijk engagement. Geen klassiek concert, maar een onderdompeling in een intrigerende performance die het publiek meesleept én vrijheid biedt.
Voor de muziek deed Simon Plancke aanvankelijk een beroep op een paar jonge kleppers van de Belgische jazz: Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere, bekend van o.m. SCHNTZL, An Pierlé Quartet, Nordmann, Hypochristmutreefuzz,… Ze trokken met vrijwilligers van Vzw Humain naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke. De gesprekken die ze daar hadden met mensen op de vlucht duiken op in een concertreeks bij JazzLab, maar ook op een album dat ze opnamen bij producer Koen Gisen.
Op 1 december 2019 verscheen via WERF Records een boek+cd. Het boek bevat teksten van 9 geëngageerde auteurs die ook meegingen naar de vluchtelingenkampen en hun indrukken en opgetekende verhalen verwerkten in persoonlijke bijdragen: Anne Provoost, Yasmien Naciri, Aya Sabi, Dalilla Hermans, Carmien Michels, Sabrine Ingabire, Rachida Lamrabet, Birsen Taspinar en Ann Lamon. Daarnaast bevat het boek fotomateriaal van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen. De concerten worden bovendien aangevuld met nieuw beeldmateriaal van filmmaakster Lisa Tahon.
‘Le Ravage d’Ali Baba’ staat er nu als schoolvoorstelling, met opnieuw Simon Plancke als spil. Hij laat zich nu bijstaan door twee opvallende artiesten. Geluidskunstenares Els Viaene is al jarenlang in de weer met het creëren van buitengewone klanklandschappen. Gewapend met microfoons start ze vaak vanuit natuurlijke geluiden om luisteraars op sleeptouw te nemen door denkbeeldige en organische nieuwe werelden op de wip tussen het passieve horen en actieve luisteren. Toetsenist Jozef Dumoulin is uitgegroeid tot een van de buitenbeentjes van de Belgische jazz en improvisatie. Ook hij is een klankreiziger, voortdurend op zoek naar nieuwe dimensies van geluid. Hij maakte het allereerste solo-album voor Fender Rhodes en staat steeds garant voor een beleving die even origineel als futuristisch aanvoelt.
Simon Plancke drums, electronica
Jozef Dumoulin toetsen, electronica
Els Viaene geluidskunst
WEBSITE
https://dekoffievanmorgen.org/
PERS
“★★★1/2 – Koop het gelijknamige boek er ook maar bij, maar behandel, zoals Anne Provoost zo mooi schreef, de asielzoekers alsjeblieft niet als een barcode.” – HUMO
“Le Ravage d’Ali Baba is misschien wel het belangrijkste album dat ons land dit jaar voortbracht.” – Enola Magazine
“★★★ – Een eigenzinnige cd” – De Standaard
“Soms schrijnend en bikkelhard, soms hoopvol en intens, maar vooral: de moeite waard om te horen én te zien.” – Damusic
“Geen opzichtige woede noch de obligate boodschap dat alles wel goed komt. Voor alles getuigt de muziek van een oprechte verbazing.” – Trouw (NL)
“De mannen hebben een indrukwekkend project samengesteld met muziek die intrigeert en verrassend veel lagen kent.” – Written In Music
CONCERTDATA