MARIS (c) Olympe Tits

Het is zover. Voorzichtig, maar met veel genoegen kijken we vooruit. Naar een nieuw seizoen. Heel normaal gaat dat nog niet zijn, of toch niet meteen, maar het gaat lukken. De zalen staan te popelen om hun deuren te openen, de muzikanten kunnen niet wachten om hun muziek te delen.

In juni hebben we nog een paar concerten gepland met Small World: The Belgian Edition en met het An Pierlé Quartet. Ook in de zomer presenteren we een paar concerten, waarover later meer. Maar dit bericht gaat natuurlijk over seizoen 2021-2022. Een buitenbeentje natuurlijk, met een paar tournees die integraal verplaatst werden, en die combineren we dan met nieuwe tournees. Het zijn er in totaal tien.

HET NAJAAR
Het zijn de Aspen Label Nights die de spits afbijten.  Aspen Edities is een creatief huis dat garant staat voor buitengewone muziek op de grens tussen jazz, folk, improvisatie, hedendaagse elektronica en meer. Zij stellen een aantal releases voor en concerten van vaste waarden en verwante geesten. MARIS is een kwintet rond zangeres Mariske Broeckmeyer. Een band die bedwelmende, experimentele pop speelt, doordrongen van een vrije geest. Ze stellen hun album voor via WERF Records. We durven nu al spreken van een revelatie. We gaan tenslotte de winter in met twee potige trio’s: Backback en Don Kapot. De eerste band keert het oeuvre van Duke Ellington binnenstebuiten (en doet er een album bovenop), de tweede haalt uit met groove en vrijheid.

HET VOORJAAR
We beginnen 2022 met twee verplaatste tournees. Het Bruno Vansina Quintet heeft met 12 12 een zinderende performance in de aanbieding met beeld én muziek. Hoe reageren die op elkaar? Kom het ontdekken. GingerBlackGinger rond bassiste Yannick Peeters brengt nationale en internationale kleppers bij elkaar, met muziek die recht naar het hart gaat. Grand Picture Palace, het project op de wip tussen jazz en klassiek van Anneleen Boehme, is ook van de partij. Het album ontving niets dan lof, nu eindelijk de concerten. Het Lara Rosseel Quintet start ook bij een vrouw met een bas. Rosseel verzamelde vier verwante zielen en werkt aan een nieuw album dat herkenning en verrassing in evenwicht houdt. Afsluiten doen we met de superband Rapidman, met volk van o.m. Nordmann, HAST, Arno,… Een kwintet dat de jazztraditie naadloos samenbrengt met invloeden uit rock en hedendaagse elektronica.

DOORLOPEND
En dan hebben we nog twee buitenbeentjes, die niet vasthangen aan een afgelijnde periode. We zien Le Ravage d’Ali Baba terug, het project van De Koffie van Morgen dat een stem geeft aan vluchtelingen via een originele combinatie van woord, beeld en muziek. En dan is er nog Drawing Basses, laagdrempelige performances die van het publiek componisten maken. Dit gaat over de magie van grafische partituren en de spontane vertaling van beeld naar muziek.

En hier en daar kan je nog een paar losse concerten meepikken van artiesten die nog een concert te goed hadden. Zo zie je o.m. Kreis, Thunderblender, Tuur Florizoone en Simon Segers ook nog terug. Het zijn vreemde tijden en alles blijft in beweging. Bekijk dus regelmatig ons aanbod voor bijkomende concerten. Kortom: een hoop werk op de plank, maar vooral: véél live muziek! We kunnen niet wachten.

Je kan onze tournees ook ontdekken via de ‘concerten’-tab bovenaan!