JazzLab tournees in 2022-2023

2022-2023. Het seizoen waarin we eindelijk weer kunnen gáán. We zijn niet een beetje trots op de combinatie van artiesten die we volgend seizoen naar de zalen brengen. De Belgische jazz blijft een bruisend vat dat garant blijft staan voor kwaliteit en verrassingen. Hieronder nemen we je mee door ons seizoen.

JazzLab houdt de vinger aan de pols en doet dat niet enkel door in te zetten op de hypes van het moment, maar op zoek te gaan naar een evenwicht. De juiste artiesten op het juiste moment in hun carrière een tournee aanbieden, dat is waar we naar streven. De ene keer is dat met jongelingen waarvan we voelen dat ze een enorme sprong laken, de andere keer met ervaren rotten die verrassend uit de hoek komen. En dan mag je best ook in de geschiedenis duiken.

The Free Orleans Rebel Band, een band met niets dan kleppers uit de Belgische jazz, duikt diep in de wortels van de jazz, maar met een aanpak die nog altijd op de heupen werkt, met pakkende melodieën, vernuftige harmonieën, bakken vrijheid en rotaanstekelijke ritmes. We slaan hiervoor de handen in elkaar met el NEGOCITO Records, en dat weet je dat het geen doorsnee concerten worden. Bassist Lennart Heyndels duikt nog dieper in de geschiedenis. Met zijn kwartet verkent hij de ‘ars subtilior’, zo’n beetje de voorlopig van de Renaissancemuziek. Het leidt binnen het project ‘Codex au Soleil’ tot elegante en vrije kamermuziek voor fijnproevers.

Ook jong talent blijven we ondersteunen: we kijken er enorm naar uit om te zien wat aki en Profound Observer teweeg zullen brengen. Aki is de band rond drumster Anke Verslype, die zowel opvalt met instrumentatie als met stijl. Met vijfde man Joachim Badenhorst erbij staan ze garant voor pure, bedwelmende schoonheid. Saxofonist Lennert Baerts is met Profound Observer nog zo’n man voor de toekomst. Samen met Vitja Pauwels en Daniel Jonkers speelt hij jazz die vrijheid, gelijkheid en intimiteit uitademt. Voor deze tournee slaan ze de handen in elkaar met een Belgische jazzicoon: Bert Joris.

We doen het niet enkel instrumentaal. Zangeres Natashia Kelly was met haar project ‘Dear Darkening Ground’ de recentste laureaat van JazzLab Impuls. Ze neemt de connectie tussen mens en natuur onder de loep en omringt zich met vier kleppers die deze songs en sound naar een hoog niveau kunnen tillen. Het album verschijnt via het gelauwerde W.E.R.F. Records. Dat geldt ook voor de Gentse ‘superband’ The Milk Factory, handelaars in zachtmoedig samenspel. Zij bereiden een samenwerking voor met de Zweedse zangeres Hannah Tolf. Intrigerende klanken en dromerige texturen verzekerd.

Een buitenbeentje? Natuurlijk. Deze keer is dat Karen Willems, een van die muzikanten die onmogelijk vast te pinnen valt op een label. Met haar persoonlijke project ‘Terre Sol’ kan ze veel kanten uit: de vrije solo-exploratie, maar ook de krachtige grooves van haar kwartet ‘Terre Sol Four’ met drie saxen.

Kortom: zeven tournees met een heel eigen karakter. En dan blijven we ook nog actief met Drawing Basses (rond bassist Kristof Roseeuw), een muzikaal tekenconcert voor alle leeftijden waarbij het publiek de partituren tekent die door de muzikanten uitgevoerd worden. Altijd goed voor spontaniteit, verbazing en humor.

De Belgische jazz blijft dus verbazen en intrigeren. We hopen dan ook dat je samen met ons komt proeven van heden en toekomst. Tot in de zalen!

Chronologisch:
Najaar ’22: The Free Orleans Rebel BandakiKaren Willems ‘Terre Sol Four’
Voorjaar ’23: Natashia Kelly ‘Dear Darkening Ground’Profound Observer & Bert JorisLennart Heyndels Quartet ‘Codex au Soleil’The Milk Factory & Hannah Tolf
Doorlopend: Drawing Basses

Foto’s: © Joris Jeursen (The Milk Factory), Monday Agbonzee Jr (aki), Geert Vandepoele (The Free Orleans Rebel Band), Dominiek Claeys (Karen Willems ‘Terre Sol Four’), Jordi Koninx (Profound Observer), Erik Bogaerts (Lennart Heyndels Quartet), Bas Verbruggen (Natashia Kelly)