Lennart Heyndels Quartet ‘Codex au Soleil’

© Erik Bogaerts

Lennart Heyndels (°1990) is een jonge Belgische bassist, synthesist en componist die actief is in zeer uiteenlopende contexten, van jazz/improvisatie (Ben Sluijs Quartet, Kaja Draksler Octet) tot speelse pop (Hi Hawaii) en solo-experimenten met modulaire synths. Zijn nieuwste project Codex Au Soleil’ draait om het samenkomen van de laat-middeleeuwse ‘Ars subtilior’ en de vooruitstrevende blik van hedendaagse muziek.

De ‘Ars subtilior’ is een muzikale stroming die ontstond op het eind van de 14de eeuw waarbij het experiment centraal stond. Men verlegde de grenzen van wat er mogelijk was binnen hun beschikbare muzikale kennis en notatie. Deze voorloper van de Renaissance bevat nog niet dezelfde harmonische complexiteit die de Europese concertmuziek daarna zo typeert, maar de muziek heeft wel iets puur, ontdaan van onnodig ornament. Op vlak van ritme gingen de ‘Ars subtilior’-componisten daarentegen heel ver.

Hoewel oorspronkelijk geschreven voor stemmen zullen de drie melodische instrumenten – van het kwartet de eeuwenoude muziek transformeren in een puur instrumentale wereld, met de focus op de onderlinge harmonieën. De toevoeging van drums zal de ritmische complexiteit van de originele muziek benadrukken. ‘Codex au Soleil’ vermengt de standvastigheid van de traditionele composities met improvisatie, haalt deze uit hun oorspronkelijke vorm en reconstrueert ze op nieuwe manieren weer in elkaar. Een briljant kwartet met een programma voor fijnproevers!

Lennart Heyndels contrabas
Joachim Badenhorst klarinet, basklarinet
George Dumitriu altviool
Stijn Cools drums

WEBSITE
https://www.lennartheyndels.com/

CONCERTDATA

Lennart Heyndels Quartet 'Codex au soleil' Flagey, Elsene
Lennart Heyndels Quartet 'Codex au Soleil' kunstencentrum nona, Mechelen
Lennart Heyndels Quartet 'Codex au Soleil' HA Concerts, Gent
Lennart Heyndels Quartet 'Codex au Soleil' Grimbergen Abbey, Grimbergen
Lennart Heyndels Quartet 'Codex au Soleil' CC De Werft (Café), Geel