Updates JazzLab seizoen 2021-22

JazzLab trekt seizoen 2021-2022 in met 4 nieuwe tournees, 2 doorlopende voorstellingen en 4 verplaatste tournees. We kijken ernaar uit om eindelijk écht weer te kunnen samenwerken met onze partners. Op deze pagina vind je de meest recente updates voor ons volgende seizoen:

Nieuwe tournees


MARIS (28 okt. – 5 dec. + zomer ’21)

Introductie over MARIS door Mariske Broeckmeyer:

Single “Happy Fatalism” verschijnt later dit voorjaar. Album ‘By Virtue Of The Absurd’ verschijnt in het najaar bij WERF Records.

De Brusselse vocaliste Mariske Broeckmeyer maakt avant-pop die net zo goed geïnspireerd is door jazz en improvisatie als door het sferische experiment uit de Scandinavische scene. Voor haar tweede album werkte ze samen met Silke Blankers (Goodbye Princess). De band wordt pas voltallig wanneer ook Louis Evrard (Ottla, Echo Beatty), Laurens Smet (Book Of Air) en Thomas Jillings (Ottla, Linus, Goobye Princess, Book of Air) aansluiten. Samen zorgen ze voor een bedwelmende reis door een onderbewuste. De tournee gaat gepaard met de release van By Virtue of the Absurd (WERF Records).
Line-up: Mariske Broeckmeyer (zang, synth), Silke Blankers (zang, synth, orgel), Thomas Jillings (synth), Laurens Smet (bas/Moog), Louis Evrard (drums)

 

BACKBACK PLAYS ELLINGTON / DON KAPOT (25 nov. – 23 dec. + zomer ’21)

Backbackspeelde onlangs een livestreamconcert in Werkplaats Walter. Hier een stuk daaruit:

De nieuwe videoclip van Don Kapot voor “Kop Zonder Kip” (ook te horen op album Hooligan, dat verschijnt via WERF Records)

Een spannende double bill met krachtige ritmes en ronkende saxen. Backback gaat aan de slag met werk van Duke Ellington, waarbij de bigband-arrangementen plaats ruimen voor de essentie en de no-nonsense aanpak en potige sound die we van Backback gewoon zijn. In het najaar verschijnt het nieuwe, vijfde, album van dit trio, bestaande uit verborgen parels uit het Ellington oeuvre. Don Kapot, dat is groove van de fysieke, opzwepende soort. Hun composities combineren de energie van de vrije jazz met de trance van de beste dansmuziek. Don Kapot is niet minder dan een groovemachine en een sensatie door zijn opzwepende concerten en aanstekelijke humor.
→ Line-ups: Filip Wauters (gitaar), Marc De Maeseneer (sax), Giovanni Barcella (drums) // Viktor Perdieus (sax), Giotis Damianidis (bas), Jakob Warmenbol (drums)

 

LARA ROSSEEL BAND (17 feb. – 20 maa. ’22 // zomer ’21)

Bekijk het eerste deel van de driedelige docu, ‘Portrait Of Lara’:

Met haar album De Grote Vrouw veroverde bassiste Lara Rosseel zaal na zaal. Niet zo verwonderlijk: haar band zorgde voor weelderige kleur en haar composities, die doordrongen zijn van exotische invloeden, balanceren op die benijdenswaardige grens tussen mysterie en herkenbaarheid. Nu pakt ze uit met een nieuw kwintet en even warme als persoonlijke muziek die het niet moet hebben van pocherige gymnastiek, maar een luid kloppend hart op maat van een breed publiek.
→ Line-up: Lara Rosseel (bas), Vitja Pauwels (gitaar), Sep François (vibrafoon, marimba), Sam Vloemans (trompet), Angelo Moustapha (percussie)
→ BEKIJK DE DOCUMENTAIRE ‘PORTRAIT OF LARA’: DEEL 1DEEL 2DEEL 3

 

RAPIDMAN (21 apr. – 29 mei ’22 + zomer ’21)


Rapidman is een nieuwe superband die bestaat uit sterke en ervaren persoonlijkheden die te horen waren/zijn bij o.a. Nordmann, Flat Earth Society, Arno, HAST, Arsenal en meer. Blazersduo Rob Banken en Peter Delannoye legde het fundament en kregen snel gezelschap van Dries Geusens en Matthias De Waele. Met dat kwartet hadden ze al een sound met vele gezichten: jazz, rockinvloeden, filmische sferen en experimentele tinten. Met de komst van vijfde man Mirko Banovic op elektronica viel alles in z’n plooien. Dit is immers zo’n band die je alle hoeken van de kamer kan laten zien zonder de controle uit het oog te verliezen, die je voortdurend laat voelen dat er iets gebeurt, uitpakt met knallende energie, lyriek en catchy melodieën, en de jazztraditie naadloos samenvoegt met uiteenlopende invloeden. Gewaagd én toegankelijk. Potig én subtiel. Nieuw en ijzersterk. Die toekomst begint nu!
→ Line-up: Rob Banken (altsax), Peter Delannoye (trombone), Dries Geusens (elektrische bas), Matthias De Waele (drums) and Mirko Banovic (elektronica)
→ BEKIJK LIVESTREAM OPNAME HIER (start na 21:25)

 

Doorlopende voorstellingen

DRAWING BASSES
Drawing Basses. Bassen tekenen. Of ook: bassen die tekenen. Geen toeval, want bedenker en bassist Kristof Roseeuw brengt meerdere disciplines bij elkaar. Bijzondere invalshoek: het publiek bepaalt deze keer wat er gespeeld zal worden. Niet door een rondje verzoekjes roepen, maar door de partituur van de performance te voorzien. Inderdaad: het publiek tekent, na een woordje uitleg, de partituren waarmee de muzikanten vervolgens aan de slag gaan. Maak mee hoe die vertaling gebeurt, hoe verschillende disciplines elkaar kunnen vormgeven, hoe verrast je zal zijn om het resultaat te horen. Spannend en spontaan, muziek maken in z’n meest laagdrempelige vorm en…. je gaat naar huis met je eerste grafische partituur.
→ Line-up: Kristof Roseeuw (contrabas), met o.a. Yannick Peeters, Peter Jacquemyn, e.a.

 

LE RAVAGE D’ALI BABA (schoolvoorstelling)
‘Le Ravage d’Ali Baba’ van De Koffie van Morgen is een voorstelling die vertrekt bij verhalen van vluchtelingen. Deze co-productie brengt prikkelende stijlen – een amalgaam van improvisatie, elektronica en filmische muziek – samen met exclusief beeld- en tekstmateriaal, en koppelt het aan een sterk maatschappelijk engagement. ‘Le Ravage d’Ali Baba’ wordt nu hernomen als schoolvoorstelling.
 Line-up: Simon Plancke (drums, elektronica), Jozef Dumoulin (keyboards, elektronica), Els Viaene (geluidskunst)


 

Verschoven tournees

GRAND PICTURE PALACE (10 jan. – begin apr. ’22)
Ook bassiste Anneleen Boehme verlegt grenzen. Het negenkoppige Grand Picture Palace brengt een jazzkwintet een een strijkkwartet bij elkaar. Boehme & co. brachten structuur en improvisatie samen met kleur en energie, met de krachtige contrabas in een centrale, stuwende rol. En nu breien ze er een vervolg aan via een JazzLab-tournee. Intussen verscheen het debuutalbum bij WERF Records en de reacties zijn laaiend enthousiast. Niet te missen!
→ Line-up: Anneleen Boehme (bas, composities), Rob Banken (basklarinet), Cedric De Lat (trompet), Berlinde De Man (tuba), Matthias De Waele (drums), Juno Kerstens (cello), Rhea Vanhellemont (altviool), Linde Verjans (viool), Laura Kennis (viool)

 

ASPEN LABEL NIGHT (sep.-okt. ’21)
Een reeks concertavonden rond Aspen Edities, een klein, onafhankelijk platenhuis dat zich op de kaart gezet heeft met prachtig vormgegeven releases. De muziek beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaagse klassiek, pop- of folkinvloeden, en elektronica. Deze ‘label nights’ combineren vaste Aspen-waarden (Niels Van Heertum, Ruben Machtelinckx) met extra combinaties van muzikanten uit de dichte en iets minder dichte omgeving van Aspen. Samen staan ze steevast garant voor “(…) een weldoende oase voor nieuwsgierige oren en ogen.” (Enola Magazine)

 

GINGERBLACKGINGER (jan.-feb. ’22)
Het droomproject van bassiste Yannick Peeters, met binnen- en buitenlandse kleppers. Claron McFadden (zang) en Jim Black (drums) zijn ronkende namen die zich in de meest uiteenlopende contexten ontpoppen tot XL-persoonlijkheden, maar ook de extra Belgen – rietblazer Frans Van Isacker en gitarist Frederik Leroux – behoren tot een uitzonderlijke klasse. Rauwheid, fragiliteit, lyriek, originaliteit en integriteit kunnen in deze band naast elkaar bestaan. De concerten die de band speelde in de zomer van 2020 waren prachtig en doen uitkijken naar het vervolg.
→ Line-up: Yannick Peeters (bas, composities), Claron McFadden (zang), Frans Van Isacker (rieten), Frederik Leroux (gitaar), Jim Black (drums)

 

BRUNO VANSINA QUINTET 12 12 (jan.-feb. ’22)
Een waanzinnig creatief project rond de impact die een locatie kan hebben op muziek. Vansina & co. maakten een reeks bonte clips en nemen die vervolgens mee naar de concertzalen. Muziek en beeld spelen voortdurend op elkaar in. Pittige, moderne jazz en spannende interactie tussen woord en beeld. Een voorstelling die naar een hoger niveau getild wordt door een topbezetting, zowel muzikaal als visueel.
→ Line-up: Bruno Vansina (altsax, composities), Benjamin Sauzereau (gitaar), Cyrille Obermüller (bas), Falk Schrauwen (percussie), Teun Verbruggen (drums)